Настройка на роторен разпръсквач
Поливни системи

Настройки на дюзи за разпръсквачи

Настройки и видове дюзи за разпръсквачи за подземни поливни системи.

Напояването с поливни системи с разпръсквачи е най – използвания и ефективен начин за поливане на райграс и тревен чим. Дюзите са основния елемент на разпръсквача , от който зависи правилното напояване на тревната площ.

Тук ще разгледаме различните видове дюзи за потъващи хидранти на фирмите за поливни системи Hunter и Rain bird . които предлагаме. Основните типове са за роторни разпръсквачи и за тела тип спрей – дефлекторни и роторни дюзи.

Настройки на дюзи за роторни разпръсквачи

При роторните хидранти дюзите се монтират в специално гнездо в главата на разпръсквача над което е разположен винт, който след поставяне на дюзата се навива и минава пред нея, По този начин , тя се фиксира и не може да изхвръкне от налягането на вън. Освен това с навиването на този винт се разбива водната струя изстрелвана от разпръсквача и така по този начин се регулира поливния радиус и равномерността на падналата вода по неговата дължина. За по равномерно разпределение на водата винта трябва леко да разбие най – горната част на струята.

Ако искате да регулирате дебита и радиуса на роторния разпръсквач, трябва да смените номера на дюзата, като по големите номера имат по големи радиуси и дебити. За целта трябва да развиете винта над нея, да извадите дюзата, да я смените и после отново да я фиксирате с винта.

Настройките на този винт се правят през отвор над дюзата на главата на разпръсквача, най – добре със специализирани инструменти за Hunter шестограм със специална ръкохватка, а за Rain bird е модифицирана права отверка.

Освен отвора за фиксиране на дюзата и разбиване на струята, на главата на роторния разпръсквач има още едно гнездо за регулиране на поливния ъгъл. Едното рамо на ъгъла е неподвижно и с него първо се фиксира началната позиция на въртене, а после с въртене на специализирания инструмент към плюса или минуса на гнездото регулираме посоката на подвижното рамо на поливния ъгъл.

Дюзите за роторите се предлагат в комплект към сприклера, като е включена цялата номерация от дюзи с различни радиуси и дебити, които се предлагат към разпръсквача.

Настройки на дюзи за разпръсквачи тип спрей.

За разпръсквачите тип спрей можете да използвате голямо разнообразие от дюзи, като някои разпръсквачи се предлагат с определен вид а други без дюза, а също може и да изберете отделно дюзи в зависимост от характеристиките, които искате. Както казахме , те се делят също на два типа – роторни дюзи и дефлекторни / тип спрей /

Дефлекторни дюзи за разпръсквачи тип спрей.

Дефлекторните дюзи разпръскват водата като чадър, като може да регулираме ъгъла на поливане в сектор от 0 до 360 градуса. Отново , чрез въртене на стеблото на разпръсквача фиксираме началното рамо на поливния ъгъл, а другото настройване с въртене на подвижен ринг на дюзата. За Hunter ринга за настройка е в най – горната част на дюзата, а за Rain Bird в долната.

Радиуса на напояване и за двете марки можем да регулираме в известни граници , чрез въртене на винта в средата на дюзата, но е най – важно на разпръсквача да се монтира правилния номер на дюза,.

За Rain Bird дюзите тип спрей са сериите Van и He Van с номера 8, 10, 12,15 и 18, а за Hunter са серия А с номера 8, 10 ,12, 15 и 17. Номера и за двете марки отговаря на дължината на радиуса на напояване в инчове. За по – лесно регулиране използвайте специализиран инструмент за настройка на съответната марка.

Настройки на роторни дюзи за разпръсквачи тип спрей.

Роторните дюзи изстрелват много въртящи се струи вода под различни ъгли , като по този начин се постига много равномерно и ефективно напояване. За HUNTER това са сериите MP Rotator, а за Rain Bird са R- van. Друго много полезно качество на тези дюзи е , че имат по – нисък дебит, особено MP Rotator, което позволява да се намери ефективно решение, когато характеристиките на водоизточника са по – малки.

Сериите R- van на Rain Bird са с много лесна настройка, само с ръка без да е необходим инструмент и може да регулираме ъгъла на напояване от 45 до 270 градуса има и дюзи с фиксиран ъгъл от 360 градуса. Те имат два ринга за настройка, които завъртаме с пръсти. С горния променяме посоката на подвижното рамо на ъгъла на поливане, а с долния ринг регулираме силата на струята на дюзата. Със завъртане на стеблото на разпръсквача се фиксира началната позиция/ неподвижното рамо / на ъгъла на напояване.

R- van напояват с плътни устойчиви на вятър струи, като могат да се използват в един поливен кръг заедно с почти всички типове дюзи. За по – големи радиуси на напояване трябва да изберем по голям номер дюза.

Роторните дюзи на Hunter са сериите MP Rotator, те имат само един регулируем ринг в най – горната част на дюзата, за настройка на поливния ъгъл. За MP Rotator ъгъла на напояване се регулира в определен сектор. Така освен от различни серии за силата и радиуса на поливане, трябва да избираме с какъв поливен ъгъл е дюзата, като възможностите са от 45 до 90 градуса, от 90 до 210 градуса, от 210 до 270 градуса и фиксирана за 360 градуса.

Радиуса на напояване освен с избор от различните серии / 800, 1000, 2000,3000 и 3500 / можем да регулираме в известни граници чрез въртене на винта в средата на дюзата. Най – добре е да използваме специализиран инструмент за настройка на MP Rotator.

Прочетете повече за видовете разпръсквачи за подземни поливни системи.

Вижте съвети за изграждане на напоителна система.

Related posts