Скален кът
Декоративни растения

Растения за скални кътове

Видове дървета, храсти и цветя подходящи за засаждане в скален кът и алпинеум.

Като един от най- важните акценти в градината, на алпинеума и скалния кът трябва да обърнем специално внимание. Първо избираме по представително и за предпочитане слънчево място на скалния акцент, а после трябва да изберем с какво ще се декорира – камъни, филц, мулч и други, но на първо място трябва и да се подберат растенията за него.

Когато се аранжира скален кът е добре да се спазят някои прости правила .

Първо се оформя терена и се изгражда скелет от акцентите, а останалите растения засаждате в групи. Като трябва да се стремим едновременно да има баланс и контраст между формите и цвета на растенията. Най отпред се засаждат най – ниските растения, а най – високите отзад .

Скален ефект

Подходящи растения за ниските форми за алпинеум са на следните храсти, треви и цветя:

Ниски почвопокривни – пълзящи храсти до 10 см височина, образуващи плътен ефектен килим в повечето случаи с обилен цъфтеж:

Карамфил, Флокс, Мащерка, Арабис, Делосперма, Еделвайс, Саксифрага, Седуми, Семпервирум, Сагина, Лизимахия, Церастиум и др.

Вечно зелени храсти – иглолистни и широколистни храсти с плътни зелени и златисти или синкави корони през цялата година:

Клек, Котонеастър, Лоницера, Фортунов евонимус, стелещи се и ниски форми на Хвойни / като китайска хвойна олд голд и квойна блу карпет /

Листнодекоративни – храсти с пъстролистни, червенолистни, златисти и други листа, внасящи особен колорит с интензивните си цветове:

Хойхера, Евонимус, Японска Спирея, Винка, ниските форми на Киселия трън,

Декоративни треви – разноцветни туфи с различна големина, като през зимата на някои от тях загива надземната им част.

Фестука, Императа ред барон, Спипа, Карекс, Мисхантус, и други

Цъфтяши храсти многогодищни цъфтяши храсти и пиренни растения с обилен цъфтеж, чийто стебла изсъхват в края на сезона и на пролет се възстановяват.

Пролетно цъфтящи:

– март – април: Ерика, Калуна, Аюга, Арабис, Аубриета,

– май – юни: Азалия, Рододендрон, Вейгелата. Лавандула, Анемоне, Кампанула (Камбанка), Иберис, Ирис (Перуника), Кандилка,

Лятно цъфтящи:

– юли – август: Астер, Кореопсис, Гипсофила, Маргаритка, Еуфорбия, Потентила, Хиперикум,

Добре е при избора на цветни растения да се съобразим с цъфтежа им, като подбора да е така направен, че да има цвят в градината целогодишно. На повечето от растенията цъфтежа продължава до около 2 месеца, а ако се отстранят прецъфтелите цветове веднага и повече, а могат и да направят вторичен цъфтеж и в края на лятото.

Освен цъфтящи в скалния кът трябва да има и акценти, това са основно някои ниски декоративни видове дървета или различни топиарни форми подрязани като спирали, помпони и други

От дърветата в скалните ефекти най често се използват многобройните форми на Японски клен, Плачеща и Кълбовидна японска върба, Плачеща Черница, Магнолия, Плачеща и Щамбова роза и бавно растящи форми на иглолистни от род Смърч, Бор и Ела.

Растенията използвани за подрязване и оформяне на топиарни форми обикновено са различни кипариси, туи, тисове и напоследък най често цупресуципарис Лейланди

Много подходящи са различните кълбовидни, колоновидни, сребристи и златисти форми на вечнозелените Тис, Лъжекипарис, Туя / смарагдова туя, кълбовидна туя тини тим, туя аурея нана, златиста кълбовидна туя /, и други.

Разбира се избора на растения за скални ефекти трябва освен според особеностите им, да е според вашите предпочитания и ефекта, който искате да постигнете. 

Related posts