Императа Ред барон
Декоративни растения

ДЕКОРАТИВНИ ТРЕВИ

ВИДОВЕ ДЕКОРАТИВНИ ТРЕВИ

          Изобилието от декоративните треви ни дава нови и интересни видове растителност, за оформянето и дизайна на нашите градини и дворове .  Подходящи като солитери или в комбинация с други растения и храсти, те все по – често започват да се използват в озеленяването . Разнообразни и интересни с различни височина, цвят и форма, те могат да се аранжират в алпинеуми и скални кътове, вертикални стени , покривни градини или около водни ефекти.  Повечето видове декоративни треви са многогодишни, но всяка със своята специфика и изисквания към растежните условия и развитие е необходимо тяхното познаване и внимателно планиране.

          Тревите могат да се класифицират по различни показатели: височина, начин на братене, дълбочина на кореновата система, окраска на листата, различни екологични изисквания и биологични особености. За да получи сполучлив търсения ефект е необходимо да се съобразим с много неща. Затова по надолу ще направим кратка характеристика на някои от най – интересните и използвани декоративни треви.

Festuca glauca (Синя власатка) е многогодишна ниска трева, която образува гъсти и компактни туфи с тънки линейни листа и синьо – сива туфа. Тя е с височина от 20-30 см. и е зимоустойчива. Непретенциозна. Расте на бедни, сухи, топли и слънчеви месторастения. Изисква дренирана почва, но не понася излишна влага. На 3-4 години е необходимо туфата да се дели и растението да се „подмлади“, защото губи от своята декоративност. Предпочитан и ефектен вид за алпинеуми, скални кътове и покривно озеленяване. Много добре се комбинира с други треви или цветя. 

Festuca scooaria (Зелена власатка), много ниска и компактна туфа трева с височина 5 – 10 см., вечнозелена и зимоустойчива. Образува големи силно зелени плътни туфи. Расте на добре дренирана почва, с умерено поливане. Чувства се добре на слънце и полусянка. Ако има много сухи листа, през пролетта се изрязва, след което много бързо възстановява свежия си зелен цвят.  И тя както другите фестуки се използва в алпинеуми, скални кътове, покривно озеленяване и се комбинира много добре с други треви или цветя. 

Cortaderia selloana (Пампаска трева, Кортадериа), една от високите и ефектни треви с размер от 150 -300 см. Образува гъста туфа с тънки и дълги зелени листа с дължина  100-150 см. Цъфтежа е продължителен, като започва в края на лятото с красиви декоративни метличести съцветия в бяло или бледо розово.  Метлиците остават до пролетта, но да се има в предвид, че растението е полузимоустойчиво. Обича слънчево, сухо и дренирано място. Страда от преовлажняването. Изисква специална подготовка за зимата, а през пролетта се изрязва на педя над земята.  Особено красива и ефектна трева за солитер.

Imperata cylindrica Red Baron (Императа Ред барон), многогодишна зимоустойчива трева с височина 40 – 50 см. Листата са прави, тънки обагрени в червено. Една от най красивите и запомнящи се треви. Обича слънцето и дренираните почви. Надземната част се изрязва през пролетта. Силно декоративно растение подходящо за солитер, комбинация с други треви и растения, скални кътове и покривни градини.

Stipa tenuissima  (Стипа, Коило Мексиканска перушина), многогодишно зимо устойчиво растение,  което обича слънчеви и дренирани места. Достига височина до 60 см. Декоративни са както листата, така и цветът. Цъфти цяло лято. Особено подходящ за алпинеуми и скални кътове, в композиция с други треви и растения или за покривни градини.

   Carex sp. (Карекс ) – не мога да не се спра и това семейство треви. Представителите идват от три континента, видовете като цяло предпочитат слънце или полусянка, някои от тях са взискателни към влагата, но като цяло изискват умерено поливане. Всички са декоративни предимно с листната си маса.

Carex berggrenii (Карекс бергрени), зимоустойчива трева, а може би  и най – интересният от Карексите с височина от 10-15 см. Листата му са тесни, линейни с тъп връх и медено кафяви на цвят. Предпочитан вид за алпинеуми, клоцове и покривно озеленяване.

Carex comans ssp. (Карекс), този вид острица е също многогодишна и зимоустойчива трева с височина от около 40 см. Всичките сортове са с тънки и дълги листа, които наподобяват фонтан. Различните сортове се различават по цвета на листата – от бронзови до сребристо зелени. Добре стои в комбинация с други треви или перенни растения.

Carex siderosticha (Карекс сидеростиха), този от карексите произхожда от Далечния Изток, и може би затова наподобява и бамбука. Листата му са широки и красиви, различно оцветени с височина 15-20 см. Този вид не е вечнозелен, зимоустойчив е, и расте сравнително бавно. Има много листно – декоративни сортове. Подходящ за комбинация с други треви или сенколюбиви храсти и цветя.

Miscanthus sinensis (Мискантус, Царска тръстика), приема се за една от високите многогодишни треви въпреки, че има сортове с височина от 50-100 см. Може да достигне до 250 см. височина. Образува големи компактни туфи от дълги, тънки и жилави листа. Зимоустойчива трева с много красиви декоративни сортове. Декоративни са листата и цветът, който е метлица и е разположен на дръжка над листата. Цъфти есента и цветът се запазва до пролетта, след което туфата се изрязва на около педя над земята. Непретенциозно растение, което не обича да се мести. Използва се като солитер, за живи прегради, в композиции с други

растения.

Pennisetum sp. (Пенизетум) още една от високите треви с много и различни сортове. Една от най – разпространените у нас. От тях има многогодишни и едногодишни видове. Не са вечнозелени и се препоръчва да се изрязват на пролет след студовете. Расте на слъце и полусянка, но обича умерено поливане. Декоративни са листата и цветовете. Подходящи са за солитери, за живи прегради, в композиции с други растения и кашпи.

Cymbopogon flexuosus (Лимонова трева), многогодишна трева, не зимоустойчива с височина до 150 см. Декоративна гъста трева с силен лимонов аромат, използва се в кулинарията или за извличане на етерично масло. Изисква светло и топло място с редовно поливане.

Uncinia rubra (Унциния), другото червено бижу сред тревите. Тя е вечнозелена многогодишна трева с височина около 30 см. Листата са тънки и дълги и се обагрят от бронзово до тъмночервено. Расте добре на слънце и полусянка на дренирана почва с редовно поливане. Зимата трябват специални грижи за да не измръзне. Декоративна е с листната си маса, подходяща за композиции с други треви и цветя или край водоеми.

Deschampsia caespitosa (Дешампсия), многогодишна зимоустойчива вечнозелена трева с тънки листа. Височината на листната маса е около 30 см, а на цвета до 90 см. Непретенциозна трева, която се отглежда лесно. Цъфти през лятото, като цветовете остават до есента и се обагрят в различни нюанси. Декоративни са както листата, така и цветовете. Подходяща да се използва за солитер, в комбинация с други треви, или алпинеуми.

Eragrostis spectabilis (Ерагростис), многогодишна зимоустойчива трева с височина 50-60 см. Листата са широки и продълговати, подобни на бамбука. Тази трева обича да е на слънце и е невзискателна към почвената влажност. Декоративни са листата и съцветията. Подходяща за групи с други треви или растения, покривно озеленяване и скални кътове.

Juncus effusus (Юнкус, Дзука), многогодишно вечнозелено и зимоустойчиво растение. Естествено разпространено в България е дивата му форма с прави листа. Достига височина 40 – 50 см. Листата са тъмнозелени цилиндрични и изправени в спирала. Обича слънчеви и мочурливи места.  Другата му форма Juncus filiformis е с височина до 30 см., а листната маса образуват ниска спираловидна туфа. Красиви и интересни с формата на листата, добре се комбинират с други растения и покрай водоеми.

Calamagrostis brachytricha ( Вейник, Каламагростис), многогодишна зимоустойчива трева с височина 60-80 см. Има компактна туфа, дълги плоски листа и цилиндрични метлици за цветове разположени на дръжки над листата. Цъфти през юли и август, като цветовете остават и през зимата. Обича слънцето и редовното поливане. На пролет сухата надземна част се изрязва. Ефектна трева, която и през зимата е красива. Добре стои край водоеми, на големи групи или като солитер.

Related posts