Вертикална озеленена стена
Зелено строителство

Системи и растения за озеленяване на вертикални стени

Системи за вертикално озеленяване с модули за окачване на стени и пана от скандинавски мъх. Растения подходящи за вертикални стени.

Вертикалното озеленяване е сравнително нов и много ефектен начин за дизайн на сгради и градини. Предимствата на му несъмнено са много, като започнем от топло и звуко изолиращите свойства на зелените стени, и стигнем до чисто естетическата визия на цялото пространството.

Вертикалното озеленяване става все по-достъпно и изпълнимо и у нас. Тук ще представим две от най- използваните системи за зелени стени и видове декоративни растения подходящи за вертикални стени.

Жива стена

Система за вертикални градини от окачени за стената ПВЦ модули.

Системата за вертикалното озеленяване се изгражда със сглобяема конструкция от пластмасови модули за живи стени. Тя е от свързани саксии тип “кутийки” 10 бр. на модул с размери 500 х 250 х 150 мм. За един квадрат са необходими 8 бр. модули, или 80 бр. растения. Системата може да се използва освен за озеленяване на стени и за скатни покриви. В конструкцията са предвидени отвори за поставянето на капково напояване от автоматизирана напоителна система. Поставянето на модулите става изключително лесно и бързо, върху предварително окачени метални лайсни по дължина на стената. 

Ето някои основни стъпки за монтаж на вертикален модул за зелена стена.

– подгответе стената на която ще правите озеленяване, като преди това я хидроизолирате.

– закачете металната лайсна по дължина на стената през 50,5 см вертикално разстояние, чрез дюбели (винтове ако стената е дървена). Моля уверете се, че металните профили са нивелирани. Това е важно за равномерното напояване на системата.

идва ред на поставянето на модулите, като те трябва предварително да са със засадени в тях растения. Добре е те да живели в модулите в хоризонтално положение възможно по дълго време Монтажа става от долу на горе, като първо се изгражда целия най долен ред. Модулите имат специален улей, който пасва на лайсната и просто се закачат за нея. Те се държат стабилно от собственото си тегло и не се нуждаят от укрепване, но имат и отвори за допълнително анкерирне.

След поставянето на всеки ред с модули се поставя и капков маркуч в отворите в най горната им част. Капкообразувателите му са през 25 см, колкото е и ширината на модула и се поставят така, че над средата на всеки модул да има капкоотделител. И така ред по ред…

След като вече сте наредили стената трябва да свържете хоризонталните линии на капковото, които вече се намират между модулите, с един от електромагнитните клапани на поливната система предназначен за напояване само на стената. Проверете дали системата работи равномерно.

При изграждане на външни вертикални стени, напояването трябва да е много редовно, понеже малките саксийки много бързо изсъхват, като задължително трябва да се направят поливки и през зимните месеци с положителни температури особено през февруари когато растенията имат нужда от повече вода за старт на вегетативния сезон..

Под зелената стена трябва да се предвиди сифон а отвеждане на водата или съд за събирането и.

Билкова вертикална стена

Видове храсти и цветя подходящи за вертикални стени.

Избора на цветята за тях е в зависимост от вида на стената – за интериорно, или за екстериорно озеленяване говорим. И в двата случая първото с което трябва да се съобразим е големината на растенията, кореновата им система и растежа им. Добре е да избираме малки растения, които да може свободно да засадим в посадните кутийки. Те трябва да са с плитка коренова система, по възможност бавнорастящи, да търпят подрязване и оформяне. При засаждане на растението трябва да се внимава да не препълваме кутийката със субстрат, за да не започне той да пада по замята при поливане. Трябва да засадим растенията така, че когато изправим модула на стената те да не изглеждат накриво, перпендикулярно на стената, или да създават усещането, че ще паднат всеки момент.

За интериорно озеленяване на стени може да се използват видове като: Ficus pumila, Scindapsus aureus, Soleirolia soleirolii, Spathiphyllum walisii, Peperomia caperata, Chlorophutum comosum, Calathea makouana, Maranta leuconeura, Adianthum capillus – veneris, Polypodium vulgare, Hedera,  и много др.

За екстериорно вертикално озеленяване са подходящи: сукулентните растения, някои видове цветя и ниски почвопокривни храсти,  подправки, различни видове декоративни треви: Sedum / седум /, Sempervirum / семпервивум /,  Phlox subulata / флокс /, Делосперма (Delosperma cooperii), Campanula / кампанула /, Aubrieta / аубриета /, Euonymus fortunei / евонимус /, Лизимахия Lysimachia nummularia ‘Goldilocks`, Heuchera / хойхера /, Mentha / мента /, Rozmarin / розмарин /, Festuca sp / властка /, Erica / ерика /, Geranium / здравец /, Helianthemum nummularium/ хелиантемум /, Leonthopodium alpinum / еделвайс / , Saxifraga / саксифрага /, Thymus / мащерка /, Hedera / бръшлян /  и много др. Всички тези растения са подходящи храсти за скален кът и алпинеум и за изграждане на покривни градини.

Важно е да не забравяме, когато комбинираме растенията да се съобразим с изискванията им относно светлината и влагата.

Система за изграждане на вертикални пана от скандинавски мъх.

Още един вариант за вертикални стени, все по-модерен у нас е със скандинавски мъх (Caldonia Rangiferina).В естествена среда той е бавно растящ с 5-7мм на година.

Като декоративен за вертикални стени и декорации, мъха се подлага на процедура по балсамиране с годност до 10 години. Предимствата при него са че е напълно натурален продукт. Няма нужда от изграждането на поливни системи и пулверизация. Не обича прякото слънце, т.е. е подходящ за помещения без светлина. Няма нужда от поддръжка, подрязване, пресаждане и растителна защита. Въпреки обработката на която е подложен той не задържа прах и миризми, не предизвиква алергии, дори поглъща шума и звука и има отлична акустика.

Скандинавския мъх има голямо разнообразие на различни цветове и нюанси, така че може да се създадат красиви пана и декорации.

Вижте какви продукти за вертикални стени и озеленяване предлагаме тук.

Вижте още една статия със снимки за живи зелени стени.

Related posts