коледни дървета
Декоративни растения

Коледно дърво

Коледни елхи грижи и видове.

    С наближаването на Коледа идва и въпроса какво коледно дърво да изберем за празника. Разбира се по – добре да е живо, и да го засадим някъде след празника. отколкото да е отрязано и после да го изхвърлим. За това как да се грижим да дървото и какви видове има ще говорим тук.

 Най-напред ще започнем с избора на дърво. За Коледа е подходящо всяко иглолистно дърво. Най – често на пазара се предлагат различни видове Ели или Смърчове, могат да се намерят и Борове, като всички тях наричаме с общото име елхи.

Независимо от избора всяко дърво на бала трябва да е посадено в саксия с почва или да е с здрава бала пръст по корените. Важно е саксията или балата да са колкото може по големи, защото на пазара често се предлагат дървета почти без корени.

Необходимо е и да се полива един – два пъти в седмицата, в зависимост от това, колко е топло в помещението където е дървото. Добре е да е далеч от парното или камината, но е хубаво да е до прозорец, за да има светлина. След празника не чакайте дълго за да го засадите, като това трябва да стане най – късно в началото на пролетта. Ето кратко описание на най – често предлаганите коледни дръвчета.

Ели (Abies) – вечнозелени иглолистни дървета от семейство Борови. Те достигат височина 10 – 80m и диаметър на ствола от 0,5 – 4m. Елите могат да бъдат различавани от другите борови дървета по това, че листата ( игличките ) са свързани с основата чрез малки чашки, и по-изправените цилиндрични шишарки, които са дълги от 5 – 25 cm, и се разпадат при съзряване, за да освободят семената. Най – красиви са тези от видовете са:

 Конколорка (Сребриста Ела), с гъста колоновидна корона и сребристо бели иглици. Те се разбиват добре на слънчеви дренирани места. Имат висока фитонцидна активност, високо декоративни са и иглиците им не боцкат.

Кавказкa елa (Abies nordmaniana) e с тъмно зелени на цвят иглици, много гъста корона, понякога разположена почти до основата с тясноконусовидна форма. Игличките са меки и средно дълги. Този вид ела е силно издръжлив на сянка, расте на сенчести места, но обича и слънчевите проветриви места. По – бързо растяща е от обикновените ели.

Подходящи за елхи са и обикновена, корейска, гръцка и много други ели.

Смърчове (Picea) – Смърчът е право и стройно дърво. Стъблото му е високо до 95 m и дебело до 4 m. Живее до 1200 години. Корените на смърча са разположени плитко под повърхността на почвата. Короната му прилича на боровата, само че смърчът разпростира клоните си чак до земята, а при бора долните клони изсъхват и се окастрят от вятъра.

Иглиците на смърча са гъсто наредени по клонките, тънки, тесни и с остри връхчета, дълги са до 2,5 cm. Запазват се на дървото от 5 до 12 години. Всяка година едни иглици опадат, а други израстват наново. Иглиците на смърча, за разлика от боровите, са по-къси. Шишарките му са увиснали надолу.

Бор (Pinus) – Едно от най – разпространените иглолистни дървета. У нас се срещат пет естествено разпространени вида – Бял бор, Черен бор, Бяла и Черна мура и Клек. Белият и черният бор достигат височина до 50м. Светло, топло и сухоустойчиви. с дълбоки коренови системи и непретенциозни. Не издържат на сянка за разлика от смърчовете и елите.

Срещат се най често над 1000 м. надморска височина. Разликата на бора с останалите иглолистни дървета са иглиците. При Бора те са по-дълги от тези на Елите и Смърча и са разположени в брахибласти (снопчета) от по 2, 3 или 5 иглички, в зависимост от конкретния вид на дървото. Короната на бора е рехава и високо разположена.

По разсадниците вече се срещат и много култивари, които се развиват добре в нашите ширини и се харесват заради по – декоративната си, и нестандартна визия.

Обичаят на коледната елха по света

За първи път елхата става коледно дръвче в Германия. Старите германци вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните ѝ вече означавал вечна вяра в Христос. От германските обичаи дошъл и този, елхата да се украсява с играчки, светлини и под елхата да се оставят много подаръци.

В Швеция елхата се украсява от бащата. Никой друг няма правото да я вижда до раздаването на подаръците.

Вместо елха, виетнамците украсяват клоните на прасковата.

В страните от Латинска Америка, коледното дръвче е заменено с палмово, отрупано с памук.

В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Руснаците уреждали коледни дръвчета в по-големите градове на България по време на Руско-турската освободителна война. Така елхата станала една от най-популярните в България. Тя е не само коледно, а и новогодишно дръвче. В СССР през 1920-те елхата е забранена като религиозна традиция и едва в 1936 година е разрешена отново, но не като коледна, а като новогодишна традиция.

Вече и Япония и Китай коледното дръвче е също е много популярно, макар че повечето хора там не са християни.

Related posts