Индийски люляк
Декоративни растения

Есенно цъфтящи цветя

Градински растения и цветя цъфтящи през есента.

През есента обикновено обръщаме внимание на есенните багри на листата на дърветата. Освен тях радост и настроение в градината могат да ни донесат и цветята и храстите цъфтящи през есента. Ето някои от по известните есенни цветя:

Хризантемата (Chrysanthemum multiflora)

На първо място най – известното есенно цвете е Хризантемата (Chrysanthemum multiflora). Растение на късия ден, то предлага различни по големина и форми видове. Има нискорастящи, плътни хризантеми във формата на компактно храстче или топка, които често се използват като бордюрни растения, средни сортове, достигащо до 50 см, както и такива с височина до 1 м. Хризантемата започва да цъфти от края на август и продължава до първите есенни слани или сняг. След прецъфтяване отстранете изсъхналите цветове, и след края на цъфтежа го зазимете, като се изреже на около 15 см. През пролетта и лятото се правят още 2 до 3 формиращи резитби за оформяне на растението и за по обилен цъфтеж. Помнете хризантемата обича водата, но не обича преполиването.

АстраAster

Други от есенно цъфтящите растения са Астрите. Известни по някои краища на България, като “Свекървени очички” този вид също предлага голямо разнообразие от цветове и форми видове. Напълно зимоустойчиво с едри и атрактивни цветове, непретенциозно цвете. На слънце се развива и цъфти обилно, след прецъфтяване стъблата се изрязват ниско.

Анемония (Anemone)

Анемония (Anemone) – това тревисто зимоустойчиво растение е друго което есента може да предложи продължителен и декоративен есенен цъфтеж Анемонето може да е красиво допълнение към цветните Ви групи. Високо 50-60см. Може да се декорира в смесени цветни групи с други цветя, под високи храсти или дървета, на полусянка, оскъдно осветени места или северни изложения.

Далия ( Dahlia)

Далия ( Dahlia) красиво есенно цвете, родината на което е Мексико може да доставя наслада на сетивата ни благодарение на мореплавателя Кортес за който се смята, че го е внесъл в Европа. Достига средно до 50 см височина, цъфти от май до октомври. Най-добре вирее на места с непряка слънчева светлина. Размножава се чрез  луковици. Те се съхраняват в помещение с температура 5-6 градуса, върху стърготини, вестници или сух тор. Засаждат се в земята през Април месец. Ако искате Далията Ви да цъфти по-рано трябва да засадите луковицата в голяма саксия през март и се поставят на светло и топло място. Привързвайте стъблата за да не се прекършат от тежестта на цветовете, а след прецъфтяване ги отстранявайте.

Индийски люляк (Lagerstroemia indica)

Индийски люляк

Индийски люляк (Lagerstroemia indica) дърво или висок храст този вид все по-често се използва у нас. Цъфти в приказни нежни и ярки цветове от август до октомври. Може да я срещнете в розово до лилаво, червено или бяло. Засадете я на слънчево място на пряка слънчева светлина. И тя обича водата, но страда от преполиването и заблатяването. Топлолюбив вид, който понася зимите в България. В по-тежки зими е възможно част от клоните му да измръзнат, но много бързо избиват нови издънки.
          Теменужката (Viola tricolor)

Теменужка

От едногодишните цветя първенец е Теменужката (Viola tricolor). Известното парково цвете, се засажда есента и до късна пролет може да ни радва с баграта си от цветове. С различни по големина цветове от едри до ситни, тя ни радва и с прекрасно ухание. Висока от 10 до 40см. теменужката обича добре обработена, богато наторена лека почва. Харесват слънчево изложение и постоянна влажност. Могат да виреят и на лека сянка. За съжаление при летните горещини цветовете издребняват и цъфтежа се влошава. Освен за красота теменугата се използва и в народната медицина за подпомагане лечението на респираторни проблеми като бронхит, астма и симптоми на настинка.

Декоративна трева – Мискантус

Освен цветята да не забравяме и декоративните треви, които цъфтят есента. Такива са Мискантуса, Пампаската трева (Кортадерия), Солидаго, Мюленбергия, Молиния.

Вижте пролетно цъфтящи декоративни храсти и цветя.

Градински цветя в ecodesign.bg

Погледнете тази статия със снимки на пролетни планински цветя в Рила.

Related posts