Ролка капково
Поливни системи

Капково напояване

Продукти за капково напояване.

Капковото напояване е най ефективният метод за поливане на декоративни и други растения.  В озеленяването се използва за  напояване градински площи, кашпи, цветарници, покривни градини и вертикални стени. Капковото е също и най добрият начин за поливане на тревни площи , но е много по скъп от поливането на тревата с разпръсквачи.

Основни продукти за капково напояване са капковия маркуч и капкообразувателите, а може да се използват и мини разпръсквачи.

Капковите маркучи представляват тръби с вградени капкообразуватели, повечето са ф 16, но се различават по много характеристики: брой капкообразуватели на метър, колко литра за час изразходва 1 м маркуч., колко слоен е напоителя, какви UV защити има, дали е компенсиращ / това означава, че всички капкообразуватели по една линия пускат еднакво количество вода / и други. Капковият маркуч обикновено се разстила близо до корените и се закрепва с колчета към почвата.

С капкообразувателите  водата може да достигне точно да корена на растението. За това се използват тръби ф 6,  които чрез капкоотделителя или специален фитинг са захванати от тръба ф 16.  Захващането става като образувателя или фитинга се забият в по меката транспортна тръба ф 16 с острия си извод, а към другия им извод се прикрепя тръба ф 6. Края на последната тръбичка се прикрепя до растението с фиксиращо колче. Основно капкоотделителите се различават по разхода си на вода 2, 4, 6, 8, 10, 16 и др. литра за час.

Освен специализираните продукти важни за капковото напояване са  като и транспортните тръби ф 6 и  ф 16, така и  фитингите за тях. Важно е фитингите да са стабилни, защото иначе често изпускат. Ние ви препоръчваме да използвате фитинги ф 17 за тръби ф 16, които са най използвани за капковото.

За да напоява нормално капковото трябва дебита, който имаме да е по не по малък  от разхода на всички капкообразуватели в един поливен кръг. На един извод не трябва да вързвате повече от 100 м маркуч. Препоръчваме ви да използвате компенсиращ капков маркуч, за да сте сигурни че ще имате еднакво количество вода в началото и края.

Много вжно е да се използва чиста вода за този метод на поливане, защото иначе капкообразувателите се запушват. Решението е за капково напояване да се постави филтър на входа. Обикновено капковото изпълнява най добре функциите си около 2 атмосфери, затова след клапана може да се постави специален редуцил вентил, а помпата особено, ако е с по големи характеристики, е добре да има по голям разширителен съд.

Подземният капков маркуч е специализиран за напояване на тревен чим. При него се полагат се линии през 20 – 30 см на 10  – 15 см дълбочина. Той е много ефективен защото не мокри повърхността и това освен че е по удобно се повишава и устойчивостта на тревата.

Недостатъкът  е че е много скъп и в почвата е по голяма опасността от запушване. Това се решава като се използват много специализирани капкообразуватели. Много ефективен метод е да увиете линията в геотекстил, но най добре е да използвате специална мрежа за задържане на водата с вградени протектори за капков маркуч. Задължително е да има хубав филтър на входа, а също е добре да се използват въздушници, които намаляват опасността от свиване на маркуча при вакума, който се получава при изтичането на водата.

Вижте какви продукти предлагаме в категория капково напояване и как се изгражда поливна система.

Related posts

Leave a Comment