Резултат след тор granucote
Тревни площи

Видове тревни смески

Видове тревни смески с райграс и други семена.

Тревните площи са особено важни за цялостния ефект на озеленяването. Затова трябва да се обърне сериозно внимание на тревния чим и всички свързани с него дейности и материали , като се започне от видовете тревни смески.

За затревяване основно се използват различни видове треви от семейството на житните (lat. Poaceae). Обикновено семената са смес от няколко вида / райграс , власатка, метлица и други / и от тук идва наименованието „тревни смески”.  Най често се използват 3 – 4 вида треви с различно процентно участие, които имат различни екологични изисквания (сухоустойчивост, издръжливост на косене и  утъпкване, сенкоиздръжливост и мн.др). Така по пълно се използват условията на средата.

Предимства при затревяването със смески е, че тревата е по-равномерна, по-гъста и плътна, устойчива е на болести и продължителността на живота и се удължава. Ако използвате посев от монокултура чима се запазва много кратко време и после се завзема от други треви.  Така засяването на един вид се използва много рядко, примерно за бързо затревяване с  по агресивния райграс, на площи на които после няма да обръщате много внимание.

В съвременните тревни смески се използват форми на видовете, които са селектирани  в продължение на много години, затова в една смес може да има няколко вида английски райграс и няколко форми на червената власатака.

Основни видове треви, които се използват за затревяване и изграждане на тревен чим са:

Английски  / пасищен / райграс  – Lolium perenne – той основно се свързва със зелена и красива поляна. Това се дължи на това, че той понася много добре отъпкването и бързо пониква и завзема нови площи.  В началото райграса е много агресивен и  подтиска другите треви, но след втората година губи силата си и може да изчезнекоето създава празни петна.  Той обича слънчеви места, рохки и дренирани почви и висока влажност.

Ливадна метлица / Poa pratensis / – тя е много сенен вид и формира плътен и много устойчив на натоварване чим с фина текстура, който запазва интензивния си цвят почти през цялата година.  В първите години расте предимно на корен и пълното си развитие достига след третата година , затова по малко се използва в тревните смески. Обича слънцето но много добре понася засенчването и е чудесен вид за сянка. Обича  дренирани почви и много добре  понася студовете и сравнително добре засушаването.

Червена власатка / Festuka rubra / – нейните най ценни качества са фините и листа и изключително голямата и производителност на издънки. Поради това формира фин, плътен и еластичен чим. Много добре понася засушаването и студа и засоляването. Обича  богати и добре дренирани почви с кисела реакция рн 4.5-5.5. Не обича ниско косене и е умерено устойчива на отъпкване и сянка. Има голяма дълговечност, като при нормални условия започва да доминира над другите треви след втория, третия сезон.

Обикновена полевица (Agrostis tenuis) – понася засенчване с голяма дълговечност,  много фин, но деликатен и взискателен вид / използва се за грийновете на голф игрищата /

Овча власатка (Festuca ovina) – най-подходящият компонент в смеските за площи върху бедни  и засушени терени със ниска поддръжка.

Френски райграс / Arrhenatherum elatius / – той е по висока трева с туфеста структура и експлозивно първоначално развитие. Поради грубата си структура и не голямата си дълговечност френският райграс се използва в много редки случаи за бързо първично овладяване на не добре обработени площи.

Троскот /Cynodon dactylon / – изключително жизнена, ниска и агресивна трева размножаваща се с пълзящи коренища / столони / , а също много добре и чрез семена.  Троскота расте на всякакви почви, устойчив е на засоляване и не се нуждае от поливки и поддръжка. Не понася добре засенчване и студовете. Има по груба структура и зимата изглежда като сено.

Бяла Детелина / Trifolium repens / – ниска трева от семейството на бобовите растения / до сега всички са житни / Тя расте при всякакви условия, семената и са много леки и се разнасят лесно от  вятъра, бързо се заселват и започват да се размножават. Не е взискателна към почвените условия, обича слънцето и висока влажност, но не е много добра за площи с интензивно натоварване.

Повечето тревни смески се използват  в норма 30 – 40 гр  за кв. м., което означава че с 1 кг семена ще затревим 25 – 33 кв м. Детелината и троскота са с много по дребни семенца затова за 1 кв м използваме 15 – 20 гр. При всички случаи ви препоръчваме заедно със семената да хвърлите и високо азотен комбиниран тор с контролирано отделяне на хранителни вещества и първите 15 дни след затревяване да поддържате редовно влажно без да преполивте. Най добре е да се изгради поливна система, което е много полезно и за поддръжката на тревен чим с райграс.

Ние ви предлагаме различни видове тревни смески.

Вижте актуални цени на тревни смеси:

Тревна смеска за слънце

Тревна смеска за сянка

Тревна смеска спорт

Тревна смеска Сахара

Related posts

Leave a Comment