Монтаж на тревен чим
Тревни площи

Полагане на тревен чим

Съвети за полагане и монтаж на тревен чим.

Затревяването с тревен чим е най – бързият и ефективен начин да превърнете една площ в зелена поляна. Чимът представлява парчета готов тревен килим с няколко сантиметра корени и почва по тях. Използва се за бързо и сигурно изграждане на зелени тревни площи и за укрепване на наклони.

За да се постигне необходимата здравина и качество трябват няколко месеца интензивни грижи като се използват основно две технологии. При първата райграсът се отглежда в естествена почва като непосредствено преди да се продаде със специални машини / чимачки / се изважда тревата с корените и най горния слой почва. При втората техника тревния килим се отглежда върху найлони в почвен субстрат. Тя е по скъпа, но основното и предимство е че цялата коренова система остава в чима и коренете не се прерязват с чимачката. За придаване на допълнителна здравина и при двете техники при затревяването може да се положи ПВЦ мрежа, която служи като армировка на чима и той се къса по трудно.

тревен чим веднага след монтаж

Едно парче тревен чим има еднаква ширина 40 см, дебелина 2- 3 см и дължина от 1 до 2 метра. Най често идва на рула навити от парчета трева. От Гърция може да се поръча и чим с широчина 1 м и дължина до 100 м но за полагането му са необходими специални машини, които трябва да поръчате заедно с чима.

Важно е да се отбележи, че чимът е доста тежък. В зависимост от вида и влажността 1кв м тежи то 12 до 30 кг, така 100 кв м тежат около 1200 – 3000 кг. Другото много важно нещо е, че той е нетраен продукт и трябва в рамките на 2 – 3 дни от доставката / в жегите най късно на следващия ден / да се положи и обилно да се полее. В противен случай трудно се възстановява и може да загине, затова преди да поръчате чим трябва да сте подготвили всичко и е почти задължително да се монтира поливна система / иначе инвестицията ви може да се окаже безмислена /.

Подготовката се състои в това да сте осигурили 10 – 20 см рохка почва за да може корените и водата свободно да преминават през нея. Това се постига с няколко кратно фрезоване или с доставка на допълнителна подходяща пръст. Може да се каже че структурата на почвата е по важна от богатството и така на доста спортни терени за по добър дренаж полагат и чист пясък. Разбира се на такива терени поддръжката е много интензивна и се тори редовно, но пък без да сте осигурили адекватна поддръжка няма смисъл да полагате тревен чим.

След като сте насипали или фрезовали необходимия пласт почва е момента да изградите поливна система, като трябва да поставите разпръсквачите и шахтите на проектното ниво. След монтажа на напоителната инсталация, трябва внимателно и фино да заравните повърхността на 2 – 3 см под финалното ниво / в звисимост колко дебел чим ще използвате /.

Тогава идва реда на самия монтаж на тревния чим. Както казахме парчетата чим имат еднаква широчина, затова започваме да изграждаме дълги ивици трева съобразени с линиите на площта за затревяване. Най добре е да започнете от ръба на най дългата линия на зелената площ. След изграждане на първата ивица долепяме до нея следващата, като се стремим да не оставяме фуги. Един добър майстор може да не остави видими фуги без да използва никакви инструменти. Някои хора поставят дъски до ръба на чима и с удари с чук по дъската прилепват чимовете един до друг. Това принципно не е необходимо, защото даже и да има фуги при добро развитие на тревния килим те много бързо се запълват. След като сме положили колкото може повече цели парчета, запълваме останалите дупки като изрязваме с нож парчета със същия размер и форма.

Когато покриете цялата площ трябва да валирате поляната на кръст. Ако повърхността се деформира лесно валирането се прави преди поливането, при нормални обстоятелства трябва да полеете преди това. Хубаво е да валирате още 2 – 3 пъти след около месец.

Следва торене най добре около 30 гр за един кв м. комплексен тор с контролирано отделяне на хранителни вещества. Първото поливане трябва да е много обилно и после 2 – 3 седмици да се поддържа почвената влажност като не трябва да се допуска просъхване за повече от 1 – 2 дена. Трябва да се внимава и с преовлажняването особено на сянка, защото корените може да загният.

Поддръжката на тревния чим също е много важна, като редовното косене, поливане и торене са задължителни, ако искате да се радвате на зелена и здрава морава.

Трябва да се отбележи и че цената на изграждане на тревни площи чрез полагане на тревен чим е около 3 пъти по голяма от заревяване с тревни семена.

Купи тревен чим.

Купи тревни смески.

Related posts

Leave a Comment