Разпръсквачи тип спрей
Поливни системи

Видове разпръсквачи

Видове разпръсквачи използвани за изграждане на

подземни автоматизирани поливни системи.

Разпръсквачите се използват основно за напояване на райграс и тревен чим. Тук ще разгледаме най важните видове разпръсквачи за изграждане на подземни поливни системи. Те се монтират подземно и достигат до финалното ниво на тревната площ, под влияние на налягането на водата изкачат от земята и напояват тревата.

Тук представяме и продуктите предлагани  у нас от американските фирми Hunter и Rain bird, които са световните лидери в областта на напояването на паркове и градини.

Основните типове хидранти използвани за поливане на зелени площи са:

роторни разпръсквачи, разпръсквачи тип спрей / дефлекторни /  и мп ротатори.

Роторните се използват за напояване на средни и големи тревни площи и изстрелват една струя вода, която се върти от 45 до 360 градуса. За Рейн Бърд най използваните серии са 3500 до 7 – 8 м и 5000 до 9 – 10 м. За Хънтър техните еквиваленти са SRM  и PGP.

Роторният разпръсквач има стебло и върху него е монтирана въртяща се глава. Ъгълът в който тя се върти се ограничава от двете му рамена, едното неподвижно другото регулируемо. За правилна работа първо трябва да позиционирате неподвижното рамо в началната точка на въртене на главата.  За другото рамо трябва да настроите точка на крайната позиция, до която искате да  достига водата. Поливния ъгъл се увеличава и намалява от специално гнездо на разпръсквача със специален инструмент или отверка . Като въртите към плюс или минус променяте посоката на регулируемото рамо на поливния ъгъл.

Друга важна настройка е избора на дюза / роторните разпръсквачи се продават с комплект дюзи към тях /, по големия номер дюза пръска по надалеч и изразходва по голямо количество вода. За да смените дюзата първо трябва да я освободите като развиете винтчето над нея и после я вадите и сменяте и отново навивате винта. От това, колко е навит този винт зависи разстоянието, на което достига водата и равномерността на напояването. Това е много важно и винаги трябва да следите след тази настройка дали водата се разпределя равномерно по целия поливен радиус на поливане.

Разпръсквачите тип спрей / дефлекторни /  разпръскват водата ветрилообразно от 0 до 360 градуса от 2 до 6 метра. Всеки един от тях има тяло с изскачащо стебло, върху което се завиват дюзи с различни характеристики. За Рейн Бърд най използваните серии са Uni –  spray и  1800  / телата са с по високи якостни характеристики /, за Хънтър конкурентните серии са PS Ultra  и  Pro spry.  Характерно е, че резбите на стеблата са унифицирани и върху тях може да се завиват всякакви дюзи включително и на различни марки.

Има различни  настройки за видовете дюзи, които можем да регулираме , но първо трябва да изберем големина на дюзата, което определя радиуса на поливане. Съответно като при роторните разпръсквачи избираме начална точка на напояване. Те са отбелязани върху дюзата и се настройват чрез въртене на стеблото. После ъгъла се увеличава и намаля като се завърта специален ринг / върху дюзата е отбелязана посоката на  увеличаване /, за Хънтър ринга е в горната част на дюзата, а за Рейн Бърд в долната. Върху дюзата има и винт, който увеличава и намаля радиуса на напояване, но по добре е това да се прави с избор на правилния номер дюза.

МП ротаторите са иновативни видове дюзи, които разпръскват водата на много въртящи се струйки от 3 до 9 метра. Тяхното основно предимство е че напояването е много равномерно по целия поливен радиус и имат по малък разход на вода, но пък цената им е доста по висока. МП ротаторите имат същата присъединителна резба като обикновените дефлекторни дюзи и се монтират на същите тела като тях.

За Хънтър всяка роторна дюза полива в определени ъгли и освен номера, който определя радиуса на поливане, трябва да избираме и диапазон на ъгъла на напояване. Основното им предимство е че се нуждаят от много малък дебит на водата. За Рейн Бърд можем да настроим ъгъла от 45 до 360 градуса и лесно и ефективно да може да  увеличаваме и намаляваме радиуса на поливане в определени граници с ринга в долната част на дюзата. И за двете марки ъгъла се регулира с ринга в горната част на дюзата. При Хънтър за начална точка на поливане имаме крайно лява точка , а при Рейн Бърд е крайно дясна.

Присъединяване на разпръсквачите към поливната система.

Роторните разпръсквачи  от сериите Hunter PGP и Rain Bird 5000 имат женска присъединителна резба на 3/4 цола, а останалите хидранти входящата резба е 1/2 цола женска резба.  За свързването всички спринклери към тръбната разводка е много удобно и функционално да използваме система за монтаж с гъвкава дебелостенна тръба ф 16. и колена с конични накрайници ф 16 към 3/4 цола и към 1/2 цола. Те лесно се навиват на гъвкавата връзка ф 16 и в зависимост от входящата резба на разпръсквача се използва съответния накрайник. На другия край на гъвкавата тръба ф 16 слагаме друг коничен накрайник, който присъединяваме към обикновен фитинг със съответна резба.

За монтаж на разпръсквачи може да следвате следните правила:

Винаги трябва да ги разполагаме на един поливен радиус един от друг. Поставяме хидрантите първо по линиите и ъглите на поляната, а после продължаваме навътре в тревната площ.

Цялата градина се разпределя на поливни кръгове, стремим се на един кръг да разполагаме продукти с еднакви поливни характеристики и да се поливат зони с еднакви условия.

Важно е сборът от дебитите на всички дюзи в кръга да е близък, но по малък от наличния дебит.

Друго правило при монтаж на разпръсквачи е най горната им част да е точно до финалното ниво на почвата и да са перпендикулярни на повърхността.

Вижте всички разпръсквачи и продукти за тях, които предлагаме тук.

Прочети повече за изграждане на автоматизирани поливни системи.

Related posts

Leave a Comment