Разпръсквачи тип спрей
Поливни системи

Видове разпръсквачи

Видове разпръсквачи използвани за изграждане на

подземни автоматизирани поливни системи.

Разпръсквачите се използват основно за напояване на райграс и тревен чим. Тук ще разгледаме най важните видове разпръсквачи за изграждане на подземни поливни системи. Те се монтират подземно и достигат до финалното ниво на тревната площ, под влияние на налягането на водата стъблата на разпръсквачите изкачат от земята и напояват тревата.

Тук представяме и продуктите предлагани  у нас от американските фирми Hunter и Rain bird, които са световните лидери в областта на напояването на паркове и градини.

Основните типове хидранти използвани за поливане на зелени площи са:

роторни разпръсквачи, разпръсквачи тип спрей / дефлекторни /  и мп ротатори.

Роторните се използват за напояване на средни и големи тревни площи и изстрелват една струя вода, която се върти от 45 до 360 градуса. За Рейн Бърд най използваните серии са 3500 до 7 – 8 м и 5000 до 9 – 10 м. За Хънтър техните еквиваленти са SRM  и PGP.

Роторният разпръсквач има изскачащо стебло и върху него е монтирана въртяща се глава. Ъгълът в който тя се върти се ограничава от двете му рамена, едното неподвижно другото регулируемо. За правилна работа първо трябва да позиционирате неподвижното рамо на началната посока на въртене на разпръсквача, която сте избрали.  За другото рамо трябва да настроите точка на крайната позиция, до която искате да  достига водата. Поливния ъгъл се увеличава и намалява от специално гнездо на разпръсквача със специален инструмент за настройка – шестограм за Huner и отверка  за Rain Bird. Като въртите към плюс или минус променяте посоката на регулируемото рамо на поливния ъгъл.

Друга важна настройка е избора на дюза / роторните разпръсквачи се продават с комплект дюзи към тях /, по големия номер дюза пръска по надалеч и изразходва по голямо количество вода. За да смените дюзата първо трябва да я освободите като развиете винтчето над нея и после я вадите и сменяте и отново навивате винта. От това, колко е навит този винт зависи разстоянието, на което достига водата и равномерността на напояването. Това е много важно и винаги трябва да следите след тази настройка дали водата се разпределя равномерно по целия поливен радиус на поливане.

Разпръсквачите тип спрей / дефлекторни /  разпръскват водата ветрилообразно от 0 до 360 градуса от 2 до 6 метра. Всеки един от тях има тяло с изскачащо стебло, върху което се завиват дюзи с различни характеристики. За Рейн Бърд най използваните серии са Uni –  spray и  1800  / телата са с по високи якостни характеристики /, за Хънтър конкурентните серии са PS Ultra  и  Pro spry.  Характерно е, че резбите на стеблата са унифицирани и върху тях може да се завиват всякакви дюзи включително и на различни марки.

Има различни  настройки за видовете дюзи, които можем да регулираме , но първо трябва да изберем големина на дюзата, което определя радиуса на поливане. Съответно като при роторните разпръсквачи избираме начална точка на напояване. Те са отбелязани върху дюзата и се настройват чрез въртене на стеблото. После ъгъла се увеличава и намаля като се завърта специален ринг / върху дюзата е отбелязана посоката на  увеличаване /, за Хънтър ринга е в горната част на дюзата, а за Рейн Бърд в долната. Върху дюзата има и винт, който увеличава и намаля радиуса на напояване, но по добре е това да се прави с избор на правилния номер дюза.

МП ротаторите са иновативни видове дюзи, които разпръскват водата на много въртящи се струйки от 3 до 9 метра. Тяхното основно предимство е че напояването е много равномерно по целия поливен радиус и имат по малък разход на вода, но пък цената им е доста по висока. МП ротаторите имат същата присъединителна резба като обикновените дефлекторни дюзи и се монтират на същите тела като тях.

За Хънтър всяка роторна дюза полива в определени ъгли и освен номера, който определя радиуса на поливане, трябва да избираме и диапазон на ъгъла на напояване. Основното им предимство е че се нуждаят от много малък дебит на водата. За Рейн Бърд можем да настроим ъгъла от 45 до 360 градуса и лесно и ефективно да може да  увеличаваме и намаляваме радиуса на поливане в определени граници с ринга в долната част на дюзата. И за двете марки ъгъла се регулира с ринга в горната част на дюзата. При Хънтър за начална точка на поливане имаме крайно лява точка , а при Рейн Бърд е крайно дясна.

Присъединяване на разпръсквачите към поливната система.

Роторните разпръсквачи  от сериите Hunter PGP и Rain Bird 5000 имат женска присъединителна резба на 3/4 цола, а останалите хидранти входящата резба е 1/2 цола женска резба.  За свързването всички спринклери към тръбната разводка е много удобно и функционално да използваме система за монтаж с гъвкава дебелостенна тръба ф 16. и колена с конични накрайници ф 16 към 3/4 цола и към 1/2 цола. Те лесно се навиват на гъвкавата връзка ф 16 и в зависимост от входящата резба на разпръсквача се използва съответния накрайник. На другия край на гъвкавата тръба ф 16 слагаме друг коничен накрайник, който присъединяваме към обикновен фитинг със съответна резба.

За монтаж на разпръсквачи може да следвате следните правила:

Винаги трябва да ги разполагаме на един поливен радиус един от друг. Поставяме хидрантите първо по линиите и ъглите на поляната, а после продължаваме навътре в тревната площ.

Цялата градина се разпределя на поливни кръгове, стремим се на един кръг да разполагаме продукти с еднакви поливни характеристики и да се поливат зони с еднакви условия.

Важно е сборът от дебитите на всички дюзи в кръга да е близък, но по малък от наличния дебит.

Друго правило при монтаж на разпръсквачи е най горната им част да е точно до финалното ниво на почвата и да са перпендикулярни на повърхността.

Вижте всички разпръсквачи и продукти за тях, които предлагаме тук.

Прочети повече за изграждане на автоматизирани поливни системи.

Related posts

Leave a Comment